Inkafilosofi for børn

Besøg i børnehøjde

I oktober 2006 besøgte Donna Maria og Don Umberto Bagsværd friskoles indskoling. Det blev en meget fin udveksling. Blot mødet i sig selv var til stor inspiration.

Børnene gav dem gaver i form af sang tegninger.

Don Umberto spillede på fløjte og han og Donna Maria svarede på spørgsmål fra børnene, som virkelig havde sat sig ind i, hvor de kom fra.

For eksempel ville en lille dreng rigtig gerne vide, hvordan don Umberto talte med ånderne i naturen. Umberto svarede på den mest naturlige måde.

De informationer der fremkom på dette møde blev sammenskrevet til Friskolens nyhedsavis. Vi har valgt at indsætte denne beretning, da der fremkom mange fine informationer om livet og værdierne i Qeroland.

Da Bagsværd friskole fik besøg af Q'eroindianere fra Peru

I denne måned havde indskolingen besøg af q'eroindianere, som nedstammer fra den gamle inkakultur i Peru. Ottende klasse var heldige og måtte også deltage.

De tre indianere fyldte ikke meget mere end en elev fra 5. klasse. Don Umberto og Dona Maria var iført traditionelle dragter i farvestrålende mønstre. Vi fik at vide, at de var vævet af alpacauld som indianerne får fra lamaer og at mændene væver kvindernes skørt, mens kvinderne væver mændenes calsonas (bukser). Den tredje indianer havde helt almindeligt tøj og var med som tolk. q'eroerne havde rejst langt for at komme til Danmark og af det de fortalte kunne man virkelig fornemme at afstanden mellem vores lande og kulturer ikke kun kan måles i kilometer.

De havde gået i mange timer, redet lidt på hest og kørt i lastbil og fløjet rigtig længe.

Den lille landsby de kommer fra opstod, da nogle af inkaerne flygtede fra Columbus´soldater og gemte sig i Andesbjergene, for flere hundrede år siden. Q'eroindianerne taler stadig det gamle inkasprog.

I landsbyen bor der 150 mennesker. Man bor i huse bygget af granitsten og lyskilden er lys, som er lavet af lamafedt. En families rigdom måles i hvor mange lamaer man ejer.

Landsbyskolen består af ét klasseværelse, hvor børn i alle aldre får undervisning, nogle gange samtidig, nogle gange opdelt. Men i mange år havde landsbyen ingen skole og børnene måtte gå 3 timer hver vej for at komme i skole. Nu er de glade for deres nye skole og den lærer, der underviser dem hver dag.

Om vinteren er det ganske lunt, cirka 25 grader, men om sommeren kan det være koldt - det lyder underligt, men det er fordi årstiderne i Peru er modsat vores årstider. Da landsbyen ligger i 5000 meters højde, kan det også om vinteren kan være ganske koldt morgen og aften, hvor der ligger is på hustagene.

Det gør, at det har været svært for indianerne at dyrke meget andet end kartofler og majs, men nu har q'eroerne fået hjælp til at bygge nogle drivhuse, så de også kan dyrke grøntsager og på den måde kan få en sundere kost.

Foruden lamaer har man i landsbyen en mindre form for lama dyr - som giver en meget fin alpaca der kan sælges for 1000 dollars kiloet. Et andet dyr man har i Peru, er en stor fugl som hedder kondor - den kan blive 1 meter og 10 cm lang og den har et enormt stort vingefang op til 3 meter

Q'eroindianerne tror på at naturen har ånder og at når man tager noget fra naturen skal man også give noget tilbage til den. Det sker ved en rituel handling, hvor man bland andet brænder nogle cocablade som et symbol på taknemlighed og kærlighed.

Indskolingsbørnene havde i fællesskab lavet et flot billede til landsbyen og mange børn havde lavet små individuelle gaver. Der var kø for at komme frem og aflevere gaverne. En buket blomster til Dona Maria blev det også til og den blev velsignet af hende. Efter gaveoverrækkelsen blev der dannet en ny kø, denne gang for at komme til at sidde imellem Don Umberto og Donna Maria og få taget billede med mobiltelefoner. Det var et tilløbsstykke - og de to q'eroindianere så ud til at nyde opmærksomheden.

Don Umberto spillede en lille sang for os på fløjte og senere sang alle børnene Mariehønen Evigglad for vores gæster og 8. klasse sang "Proud Mary". Inden vi tog afsked med hinanden lærte vi at tak hedder noget i retning af "urbi sankoy" som betyder "der flyver duer i mit hjerte". Det var et besøg, der gav stof til eftertanke hos mange.
 Kontakt os
Du kan kontakte Inkaspirit på nedenstående mailformular.

Skriv hvilke Workshop du ønsker at deltage på i besked feltet enden for.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Sami hilsner til dig
Anita og Jens Peter Hansen
Kontaktperson: *
Telefon: *
E-mail: *
Besked  
Anti-Spam Code:

*  Skal udfyldes
© Inkaspirit.dk - Anita & Jens Peter Hansen - Kildemosen 17, 2880 Bagsvær - E - mail info@inkaspirit.dk - Tlf. 28783435